Handlettering

In onze keuken was altijd een klein smal muurtje leeg waar wij afgelopen voorjaar een televisie hebben neergehangen. Juist doordat er niks op dat muurtje gebeurde werd de televisie alleen maar een grotere doorn in mijn oog. Toen opeens had ik het, ik ging daar krijtbordverf op doen. Zo gezegd, zo gedaan, afgelopen zomer is die muur zwart geworden. De televisie viel er mooi in weg en ik kon er lekker op krijten. Toen kwam de struggle, wat ga ik er op krijten? Hoe pak ik dat aan? Wat is leuk? en zo maalde het in mijn hoofd maar door. Nadat het muurtje een poos zwart was geweest, kreeg ik van mijn vriend het boek van Paperfuel; Handlettering doe je zo!

 

img_6349

 

Handlettering is letterlijk dat je letters tekent, je moet het dus niet verwarren met kalligrafie. Bij kalligrafie ben je echt aan het schrijven. Met handlettering kun je echt iets unieks ontwerpen en hoef je geen bestaand lettertype te gebruiken. Je kunt er helemaal van maken wat jij graag wilt dat het uitstraalt. Vintage, romantisch of stoer, jij bent helemaal vrij om dit te bepalen. Je kan hierbij jou inspiratie halen uit bijvoorbeeld logo’s, verpakkingen of songteksten. Door heel veel te oefenen ontwikkel je handlettering en met de tips en tricks uit het boek ga je zelf zien of je eigen compositie klopt of niet. Ook ik heb veel geoefend, eerst begonnen op papier met potlood en pen. Toen ik eenmaal de “feeling” te pakken had durfde ik het aan om op ons krijtbord aan de slag te gaan.

 

img_6343

 

Ik heb de grote lijnen en teksten letterlijk overgenomen uit het boek, om de “feeling” te krijgen hoe het is om met krijt dit te doen. Ik kwam er namelijk achter dat handlettering met krijt veel lastiger is dan met pen. Het verfijnde wat je met een pen hebt, heb je totaal niet met een dik krijtje. Ik zal jullie stapsgewijs meenemen hoe ik het heb aangepakt.
Werk altijd van boven naar beneden, of andersom. Zo weet je precies hoeveel ruimte je over hebt voor je volgende compositie. Ik ben met de grote lijnen begonnen, in dit geval ben ik begonnen met de banner van tea time.

 

img_6363

img_6335

 

Zoals je ziet is in het boek precies uitgelegd hoe je een banner maakt en de verhouding van de letters hierin goed neerzet. Het theekopje en het koekje heb ik zelf uit de hand nagetekend. Is jou dat in het begin nog te moeilijk? Dan kun je het rustig weglaten of bijvoorbeeld iets anders kleins erbij tekenen wat bij koffie of thee hoort.
Ik wilde ook iets op de muur dat verwijst naar de televisie, zodat hij er niet stom voorhangt maar meegaat het in geheel. Zo is hij nog minder een doorn in het oog voor mij.

 

img_6361

img_6369

 

Ik heb de tekst en tekening aangepast waar het naar moet linken, in dit geval was dat de televisie. In het boek staat hierin ook duidelijk uitgelegd hoe je het effect krijgt dat je letters van klein naar groot of van groot naar klein gaan maar wel in een goede verhouding blijven.
Het leek mij ook leuk om letters te tekenen op het muurtje dus zocht ik in het boek naar een plaatje die ik ruim kon opzetten en waarvan de letters groot waren, zoodat het met een krijtje makkelijk te maken was.

 

img_6357

img_6339

 

Voorin het boek staat het hele alfabet in verschillende stijlen en de lettersoorten. Voordat je begint met handlettering, neem dan de eerste paar oefeningen uit het boek goed door en herhaal dat een paar keer zodat je weet hoe een stijl van een alfabet in elkaar zit. Hierboven zijn verschillende alfabetstijlen gebruikt, hierdoor krijg je een speels effect en het koekje sluit weer aan bij de banner van tea time.
De overige teksten en tekeningen die bij op het bord staan heb ik zelf getekend en de inspiratie hiervoor heb ik van instagram gehaald. Je hoeft niet alles zelf te bedenken, geef er wel je eigen draai aan zodat het iets unieks wordt en iets is wat bij jou past.

 

img_6279

 

Ik ben in ieder geval trots op het resultaat 🙂 En “stay tuned” binnenkort heb ik een give away van Paperfuel!!

Liefs xx,

Lott.

3 gedachten over “Handlettering

Reacties zijn gesloten.